Sunndal Musikkforening
ble stiftet i 1932 som Arbeidernes Musikkorps, vi vil i denne sesongen 2016-2017 feire 85 år.
Bak fra venstre: Ukjnt, Karl Pape, Anders Tangen, Kristen Tangen, John Saltnes, Ivar Kårvand og Arne Innvik. Foran fra venstre: Adolf Dragseth, Håkon Innvik, Harald Gikling, Ivar O. Åker, Bernt Bersås og Ola Bersås.
Litt historikk
1932 ble medlemmer av arbeiderbevegelsen enige om å prøve og starte et musikkorps her på Sunndalsøra. Det meldte seg straks 8-10 mann, og korpset var et faktum august 1932 under navnet Arbeidernes Musikkorps. Dete ble utarbeidet lover, og vi nevner her 4 av ti paragrafer.
§1 Arbeidernes Musikkorps, Sunndalsøra er startet av Sunndalsøra Arbeiderungdomslag, Sunndal Arbeidermannsforening og Sunndal Arbeiderlag. Korpset har til formål å lære opp musikalsk ungdom til å forstå den oppdragende og byggende kulturfaktor musikken er.
§2 Korpset skal så sant det er mulig assistere på tilstelninger, stevner o.l. som de ovenfor nevnte organisasjoner arrangerer. Ved forespørsel kan korpset også spille ved andre anledninger.
§3 Det forutsettes at de aktive musikere består av 10 medlemmer fra en av de ovenfor nevnte organisasjoner. Dog kan andre musikkinteresserte på søknad til korpsets styre bli opptatt mot at de underordner seg korpsets lover.
§4 Korpset styre består av 7 mann som fordeles slik: Sunndal Arbeiderungdomslag 3, Sunndal Arbeidermannsforening 2 og Sunndal Arbeiderlag 2 som velges hvert år i september. Intet medlem av styre har lov til å nekte gjenvalg før etter 2 års tjenestetid. Styre konstituerer seg selv ved at de velger et forretningsutvalg bestående av: Formann, sekretær og kasserer. Forrige formann sammenkaller til konstituerende møte. Styret oppnevner materialforvalter for korpset.
Lagene nevnt i §I klarte og skaffe tilveie kr.750,00 og tok på den måten det tyngste løftet for et økonomisk grunnlag.
Blant de enkeltpersoner som arbeidet for å få startet korpset i 1932 må nevnes: Steinar Innvik, Ivar Kårvand, Anders O. Tangen, Erik L. Furu, Karl Pape, Per Dragseth, Anne og Ingolf Innvik, Ola Bersås og Ivar Ødegård. Ivar Åker tok på seg å lære de første korpsmedlemmene noter, og han ble den første dirigent for korpset.
1. mai 1933 spilte korpset for første gangoffentlig. Fra avisa “Nordmøringen” finner vi annonser om øvelser til forskjellige dager i uken, søndag er ingen unntak. Til og med skjærtorsdag i -33 annonseres det øvelse, så her var interessen stor, og i et referat fra 3. mai samme årstår det : ”Hornmusikken hang i hele dagen, og de er utrolig gode å spille nu”. ja, øvelse gjør mester, en regel som også gjelder i dag.
Korpset holdt det gående helt til krigsutbruddet i 1940, da ble instrumentene som ble oppbevart i arbeidsorganisajonens lokale “Brakke R”, ødelagt av okkupantmakten. “Brakke R” lå i Auraleiren, som var satt opp i 1913-14 for anleggsperiode for Aura kraft. Leiren lå bak og noe nedenfor der Velferdshuset og Hydro Aluminium a.s Sunndal står i dag.
Etter frigjøringen i 1945, tok Torgny Innvik, Andreas E. Ødegård og Rolf Wiger opp arbeidet med å få korpset igang igjen. Det lyktes i 1946, med nye instrumenter og delvis med nye folk, og på 50-tallet var medlemstallet opp i 20.
Arbeidernes Musikkorps 1947: Ingolf Innvik, dirigent Kåre Flå, Per Dragseth, Ivar Ødegård, Kristen Tangen, Ola Bersås, Håkon Innvik, John Saltnes, Torgny Innvik, Andreas E. Ødegård, Rolf Wiger og Harald Gikling.
De første dirigentene var Kåre Flå og Rolf Wiger. I 1949 tok Astor Resell over som dirigent. Da Sunndal skole og ungdomskorps ble stiftet i 1952 valgte Resell å dirigere dette. I samarbeid med Arbeidernesmusikkorps som stilte instrumenter til rådighet, klarte Resell i første omgang å få til et korps på 17 medlemmer.I 1953 ble Lynås Arb. musikkorps nye dirigent. Han var en utrolig kapasitet innen musikk og skrev bl.a. flere marsjer for korpset. Han arbeidet således korpset godt framover. Lynås dirigerte korpset i 11 år før han forlot Sunndalsøra i 1963
Her ser vi Per Lynås som dirigerte korpset i 11 år
Arbeidernes Musikkorps i Hovshall 1949: dirigent Astor Resell, Arne Wammer Pettersen, Rolf Wiger, Finn Lindseth, og Nils Tangen. I midten: Ivar Bruseth, Hagbart Bersås, Bernt Bersås, Edin Hugraf, Oskar Johansen, Arne Akselsen, Torleif Bersås, John Røkkum, Stein Normann Johansen og Asmund Bartnes. Bak: Ivar Ødegård, Per Dragset, Ingolf Innvik, Ola Bersås og Andreas E. Ødegård.
Arbeidernes Musikkorps stiftet sammen med fire andre korps, Nordmøre Musikklag, det skjedde 1. juni 1952, og første stevne i NML’s historie ble arrangert av Enge Hornmusikk i Valsøyfjord. Arbeidernes Musikklag/Sunndal Musikkforening har selv arrangert NML sine stevner i 1955, 61, 63, 67, 71, 76, 82, 86. De første medaljer som ble utdelt på disse stevnene var naturlig nok 5-årsmedaljen, det skjedde på Frei i 1956, og en merker seg at Clary Innvik fikk sin medalje der.
Arbeidernes Musikkorps stiftet sammen med fire andre korps, Nordmøre Musikklag, det skjedde 1. juni 1952, og første stevne i NML’s historie ble arrangert av Enge Hornmusikk i Valsøyfjord. Arbeidernes Musikklag/Sunndal Musikkforening har selv arrangert NML sine stevner i 1955, 61, 63, 67, 71, 76, 82, 86. De første medaljer som ble utdelt på disse stevnene var naturlig nok 5-årsmedaljen, det skjedde på Frei i 1956, og en merker seg at Clary Innvik fikk sin medalje der.
Hun var den første kvinne i korpset, som hadde vært mannsdominert så langt, og første kvinne på Nordmøre som fikk denne medaljen. Clary Innvik spillte forøvrig klarinett. Etter at Clary sluttet og reiste fra stedet, gikk det enda noen år før vi fikk tilgang på damer. I 1968 begynte Edel Hustad (Mo) og Dagny Liabø, of siden har vi fått ytterligere kvinnelige musikere. Det kan her nevnes at Edel Mo var første kvinne i Nordmøre Musikklag som fikk gullmedalje med diplom for 25 år i korps. Den ble tildelt i 1989. Pr. i dag altså sesongen 1992/93 er 2/3 av korpsets medlemmer damer, så her har tidene forandret seg og etterspørselen etter mannlige spillere er blitt større?
Årsskifte 1959-60 endret korpset navn fra Arbeidernes Musikkorps til Sunndal Musikkforening. Dette gikk ikke upåaktet hen, og vi kan vel kanskje forstå at ikke alle var enige i dette. Men det skjedde, og det lå vel i tiden at så måtte skje. I tillegg til Nordmøre Musikklags medaljer er Norges Musikkorps Forbunds fortjenestemedaljer tildelt Gunnar Alstad, Einar Rød, Lars Peder Sylte, Kjell Oddland, Ivar Ødegård, Torleif Bersås og Kåre Tjugum. Denne utmerkelsen henger høyt, og blir tildelt medlemmer med minst 30 år i korpset, og eller har vært aktiv i korpsets styre eller på annen måte gjort en stor innsats for driften av korpset. SMF’s æresmedlemmer ble utnevnt i 1990 : Kjell Oddland, Torleif Bersås, Kåre Tjugum, Karsten Nordvik, Olav Warvik, Hans Bruseth og Bjarne Stomsvik.
Medlemstallet har variert mye gjennom alle disse åra. Vi har vært nede i 12 mann under maispillinga, og har vært på grensen til å legge ned. Heldigvis har det hele tiden vært en kjerne av medlemmer som har nektet å gi opp, og ære være dem for det.
April 1972 fikk vi overlevert fane fra våre bedre halvdeler. To år tidligere hadde de startet klubb, hvor de gjennom lotterisalg klarte å skaffe til veie penger til ny fane. Fanen var malt av Emil Dalheim og kostet i alt kr. 2.500,00 komplett. I tillegg til fane kjøpte de regnkapper til hele korpset pluss kr. 1.500,00 til instrumentkjøp.
De som var med i denne klubben var: Anne Marie Oddland, Møyfrid Stomsvik, Marit Tjugum, Ruth Ødegård, Asbjørg Hegg, Astrid Warvik, Inger Bersås, Gerd Bruseth, Aud Bruseth, Jenny Alstad, Aslaug Mørk, Liv Nordvik, Jorunn Hestnes, Elsa Løkke og IrmaSolhaug.
Clary Innvik var første kvinne i Arbeidernes Musikkorps, og var såledesførste kvinne som fikk medalje i Nordmøre Musikklag. Hun fikk 5-årsmedalje i 1956
Edel Mo er en av sliterne i korpset, og er første kvinne i Nordmøre Musikklag som har fått 25-årsmedalje med diplom, det var i 1989
Økonomien i korpset har vært noe vekslende, og i 50-åra var det hovedsaklig bevilgninger fra Arbeidemannsforeninga, som var den beste støtten. Ellers har vi fått en del støtte fra Sunndal Kommune og Sunndal Verk. Kommunens middler til korpset har hatt en tendens til bare å minke. Av den grunn måtte vi se oss om etter andre inntekstkilder, og “bingo” ble løsningen. Bingoen startet vi i 1974, driften gikk heller smått de 2-3 første åra men etter den tid kom vi etter hvert på plussiden, og vi begynte å tjene penger. Vi kunne etterhvert fornye oss litt, ikke minst når det gjaldt instrumenter. Det ble etter hvert mange bingoarrangører, kampen om publikum ble stor, og inntektene ble etterhvert små. Driften ble derfor lagt ned i 1989.
Foruten alle stevner, 1. og 17. mai, høst- og julekonserter og minivaler her på stedet, har korpset hatt flere konserter i Møre og Romsdal, flere steder i Trøndelag og på Dombås. Samtidig har vi hatt flere gjestekorps på besøk.
Jubileumsåret -82 var korpset i Benidorm i Spania. Vi spilte på det norske rekreasjonssenteret “Solgården” 17. mai, en uforglemmelig dag. Samtidig deltok vi i en tre dagers fiesta inne i byen. Her var det oppmarsj gjennom gatene, samtidig som vi fikk beskue en enorm kostymeframvisning fra flere hudre år tilbake. Dette var ubeskrivelig og må helst oppleves. Videre holdt vi en friluftskonsert i byen Alicante. Konserten var annonsert i avisene så vi hadde et stort publikum, de fleste fastboende norske. Vi avsluttet konserten med “Ja vi elsker”, hvor folk sang med -et stort øyeblikk.
Under jubileumskonserten på Sunndalsøra i juni 1982 ble festkonserten i samfunnshuset tatt opp på bånd, senere mixet og det ble musikk til to kassetter. Viking Studio i Øksendal hadde ansvaret for dette, og vi produserte 1000 stk. hvor vi solgte videre til de deltakende korps og NML. Våre mangeårig kasserer og saxblåser Einar Rød var primus motor. Det var i alt 11 korps med på festkonserten , 10 korps fra Nordmøre og et gjestekorps fra Dombås- Dombås Musikkforening.
De fleste forbinder vel korps med uniformer, en tanke som kanskje streifet medlemmene i startfasen også, men de prioriterte andre ting pga. økonomien. Da korpset startet opp igjen etter krigen stilte medlemmene i hvite luer med svarte skjermer. Først i 1955 fikk korpset hele uniformer. Den var blå med sølv besetning. I 1964 ble uniformsgarderoben nok en gang fornyet. Denne gangen ble jakkene røde med sølv besetning, og buksene grå. Korpset måtte låne penger til uniformer denne gangen, kr. 10.000,00. Betingelsen for lånesummen var at alle medlemmenestilte seg som selvskyldnerkausjonister.
Til jubileet i 1972 fikk vår tredje nye uniform. Vi valgte blåfarge denne gangen også, Jakken ble dekorert med røde mansjetter og krave, hvite skulderklaffer med ditto dusk. Ellers sølv besetning påbukse og lue. Etter 19 år i samme habitten, altså i 1991, fornyet vi oss igjen. Denne gangen valgte vi svarte uniformer med gull besetning på jakke og lue samt smokingstripe i buksene.
Sesongen 91/92 inngikk vi en samarbeidsavtale med Ålvundeid og Ålvundfjord skolekorps, pga. manglende småmessingblåsere. Skolekorpset manglet folk på slagverk. Vi hadde med andre ord det de manglet og omvendt. Samarbeidet fungerte veldig bra. En fin gjeng ungdommersom ga alt for korpset. Deres foreldre bør også nevnes denne sammenheng, de var hele tiden en støtte både på øvelser, seminarer og konserter. Sesongen var faktisk en av de bedre, med mye spilling. Bla. var vi også på Frei, der Frei Hornmusikk feiret sitt 90-årsjubileum.
Denne sesongen har hatt en sjelden fin start, vi har fått tilbake en del av våre gamle medlemmer samt en del nye. Men felles for de alle er at de har hatt flere år bak seg som musikere.
Vi er i dag 31 spillende medlemmer, 19 kvinner og 12 menn, med fin fordeling i alle grupper – måtte vi bare få beholde det slik i mange år framover.
På grunn av restaurering av samfunnshuset til Sunndals nye kulturhus, har vi høsten 1992 hatt øvelser i rådhuskjelleren. Det var til tider en kald fornøyelse. Foruten øvelser hadde vi seminar den 20.-21. september, dette har vært med på å styrke det musikalske og det sosiale innslag. Mandag 14. desember var vi igjen tilbake på scenen med våre øvelser og 15. desemberjubileumskonsert sammen med Sunndal Ungdomskorps, som feiret sine 40 år. Søndag 20. desember var vi med på den årlige julekonserten i Hov korke, som dette året var nyrestaurert.
Dirigent i jubileumsåret er Lars Peder Sylte, som har en utrolig kapasitet som dirigent og musiker. Han har gått på sin 11. sesong. Ellers har Lars Peder vært medlem i Sunndal Musikkforening i 33 år, og i 1988 fikk han N.M.F’s fortjenestemedalje.
Leder i jubileumsåret er Anne Marie Elveseth, hun går inn i sin andre sesong med dette vervet. Hun har vært medlemm i korpset i 23 år.
Sunndal Musikkforening fra 1976: Første rekke fra venstre: Ingolf Hegg, Jon Trædal, Anne Marie Nyland, Eva Britt Gravem, dir.Karsten Nordvik, Torild Rasch, Laila Johannessen, Eli Ljøkelsøy, Einar Rød, Harald Antonsen. Andre rekke: Willy Løkke, Edel Hustad, Aslaug Watten, Synnøve Hanssen, Liv Nerland, Bjarne Stomsvik, Erik Berg, Rolf Gunnar Ree, Randi Ellevset, Evelyn Gjøvik, Lars Peder Sylte, Kåre Tjugum. Tredje rekke: Bjørn Hoseth, Anne Gulla, Sverre Hestnes, Olav Warvik, Anton Husøy, Brynjulf Semundseth, Einar Sødergren, Stein Nordvik, Ivar Ødegård, Kjell Fostervoll, med fana Bjørn Stomsvik.
Sunndal Musikkforening 1982, Første rekke fra venstre: Idar Stomsvik, Einar Rød, Ingunn Løberg, Jon Trædal, Guri Stølen, Ann Iren Ellevseth, dir. Karsten Nordvik, Eva Britt Gravem, Tove Hansen, Bjørn Iversen, Laila Johannessen, Anne Marie Nyland, Per Arne Nausthaug og Ingolf Hegg Andre rekke: Hans Gunnar Bruseth, Øyvind Ressel, Reidun Iversen, Synøve Øverås, Kirsti Mette Mastrup, Sverre Hestnes, Roar Skamfer, Roger Graskopf, Ulf Bersås, Stein Nordvik, Kåre Tjugum, Kjell Oddland, Per Gunnar eidsør og Lars Peder Sylte. Tredje rekke: Trygve Leinum, Anne Lise Botnvik, Bjørn Stomsvik, Tor Aahjem, Ole Ingar Hagen, Stein Johansen, Torleif Bersås, Stein Solem, Hans Bruseth, Ivar Ødegård og Brynjulf Semundseth, med fana Jostein Nyland. Terje Fredriksen varikke til stede da bildet ble tatt.